Gebelik Süreci ve Egzersiz

Ön yargılı yaklaştığımız konulardan biri de gebelik sürecinde neredeyse hiçbir şey yapmamak , bunun sebebi tabi ki diğerleri gibi Eğitim’de toplumu bilinçlendirme yönünden eksik kalmamız . Kulaktan duyma sözlere inanmamız..

Gebelik Süreci ve Egzersiz

Ön yargılı yaklaştığımız konulardan biri de gebelik sürecinde neredeyse hiçbir şey yapmamak , bunun sebebi tabi ki diğerleri gibi Eğitim’de toplumu bilinçlendirme yönünden eksik kalmamız . Kulaktan duyma sözlere inanmamız da diyebilirim . Tabi ki gebe herkes spor yapabilir veya yapamaz diyemem öncelikle uzman hekim kontrolü şart . Rahîm duvarında herhangi bir sorun yok ise ve düşme riski yoksa anne adayı her birey spor yapabilir. Hamilelikte spor neden önemli ona değinmek isterim daha çok ,hamilelerin kalp ve damar sağlığı, hem hamilelik dönemini daha sağlıklı geçirmeleri hem de fiziksel olarak yorucu bir olay olan doğumu daha rahat geçirmelerini sağlar. Dolayısıyla önceden’ de dediğim gibi doktorlar tarafından onaylandığı takdirde hamilelerin spor yapması sakıncalı değil gerekli bir durumdur. Peki ne yapmayalım?

Omurgayı güçlendirecek sırt egzersizleri düzenli olarak yapılabilir.

Günde otuz dakika, haftada 4-5 kez orta zorlukta egzersiz yapmak yeterli olacaktır. Dikkat etmeniz gereken tek husus kendinizi egzersize çok kaptırmamak. Aşırı yoğun egzersiz yapmak doğurganlığınıza zarar da verebilir.  Hamile yogası ve pilatesi size 9 ay sürece sizi   yormadan yardımcı olacaktır .

Özelikle yüzme gebelik sürecinin kurtarıcı egzersizlerindendir ,hamileliğin ilk aylarında meydana gelen bulantıların azalmasında da yardımcıdır. Yüzerken yaralanma tehlikeniz yoktur, bu yüzden en güvenilir egzersizlerden biridir. Yüzmek, aynı zamanda kişinin stres seviyesini azaltarak, hamileliğin getirdiği ruhsal ve fiziksel problemlerle başa çıkma gücünü artırır.  Hamilelik ve fitness hakkında bilgi verecek olursak , Hamilelikte eğer tamamen dinlenmenizi gerektiren riskli koşullarınız yoksa egzersiz yapmanıza engel bir durum değildir.

Aksine çoğu durumda ilk haftalardan itibaren tavsiye ederiz , çünkü egzersiz kas tonusuna ve elastikiyetine yardımcı olur, dolaşımı iyileştirir ve bacaklardaki ödemle mücadele eder. Buda anne adayının rahat gebelik geçirmesi için önemlidir . Onun dışında dikkat etmeniz gereken Yakın savunma veya aktif hareketli sporları önermiyorum , bunun sebebi antrenörlerin bilinçsizliğinden ötürü . Çocuğa zarar verebilecek herhangi bir darbeyle karşı karşıya kalacağınız hiçbir sporu önermiyorum .

Bilinçli olmanızda fayda var . Soru sorma hakkınız olduğunu ve önünüze gelen herkese güvenmenizi önermiyorum bu süreçte .İşin uzmanları ile çalışmanızda fayda var . Faydalı olan bir durum bir anda zararlı da olabilir .

Örnek olarak sizinle bu süreci paylaşacağım;

Sağlıklı Gebe kadının, spor yapması ile Bilimsel çalışmalar sayesinde ulaşılan sonuçları size sunacağım;

+Ağırlık kontrolü sağlamaya yardımcıdır , aşırı kilo artışı olmaz aynı zamanda sağa, sola dönerken uyurken rahat edersiniz ani hareketlerden kaçınırsınız doğal olarak vücut doğal güç ve denge kazanınca bel ve bacakları daha doğru kullanır.

+Metabolizma hızını arttırır, hamilelikte istemeden yediğiniz besinleri bile çöp olarak dışarı atabilecek bir bağırsak demek bu .

+Dayanıklılığı ve kuvveti arttırır , daha dinç ve zinde olursunuz . Zor gelen durumları kolaylıkla atlatabilirsiniz.

+Sırt ve bel ağrılarını minimuma indirir. Ağrısız bir gebelik , mutlu bir gebelik ve huzur demek .

+Doğum için gerekli olan kas aktivitesini çalıştırır , pelvik taban kasları gibi sırt ve belde bulunan kasları aktif çalıştırdığından kolay ve sağlıklı doğum yaparsınız.

+Sindirim sistemini düzenler, kabızlığı önler , sancı sebepli ağrıların yarıya inmesi demek bu .

+Gebelik diyabet riskini önler, sizi ve çocuğu gelecek olan hastalıklara karşı hazırlar ve korur . Çocukta genetik olan bir rahatsızlığın önüne geçersiniz .

+Daha rahat bir uyku sağlar , gebelikte en büyük problemlerden biri ki her anne rahat uyumak ister .

+Daha az ödem oluşumu , daha az kilo artışı veya sizi rahatsız edebilecek bir şişlik demek bu .

+Daha sağlıklı bir psikoloji ,  gebelik süreci stresli ve anneyi psikolojik olarak yoran bir süreç . Dolayısıyla eşiniz ve etrafınızdaki insanlarla daha olumlu iletişim kurar daha mutlu bir gebelik geçirebilirsiniz .

Ek olarak gebelikte sizi bilinçlendirecek kaynakları okumanızı öneririm.  Sağlıklı bir hamileliği olumsuz olarak sınıflandırabilir ve çocukta kronik hastalıklara sebepte olabilirsiniz .

Okuduğunuz için teşekkür ederim esenlikle kalın .

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.