AB Komisyonu üyesi Varhelyi’den Türkiye ile iliÅŸkileri ilerletme mesajı

AB Komisyonu Ãœyesi Oliver Varhelyi, Türkiye ile iliÅŸkileri canlandırmak için aktif iletiÅŸimde olunduÄŸunu, daha fazla yüksek düzeyli diyalog ve Gümrük BirliÄŸi’nin güncellenmesi gibi konularda yakın gelecekte adım atılmasını beklediÄŸini söyledi.

Brüksel

Avrupa BirliÄŸi (AB) Komisyonunun KomÅŸuluk ve GeniÅŸlemeden Sorumlu Ãœyesi Oliver Varhelyi, Türkiye ile iliÅŸkileri canlandırmak için aktif iletiÅŸimde olunduÄŸunu, daha fazla yüksek düzeyli diyalog ve Gümrük BirliÄŸi’nin güncellenmesi gibi konularda yakın gelecekte adım atılmasını beklediÄŸini söyledi.

Varhelyi, AB Dönem BaÅŸkanı Macaristan’ın baÅŸkenti BudapeÅŸte’de katıldığı “Ortak Dış ve Güvenlik Politikası ile Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası için Parlamentolar Arası Konferans”ta konuÅŸtu.

GeniÅŸleme konusunun AB’nin yeni yönetiminde bir öncelik olması gerektiÄŸini vurgulayan Varhelyi, “Bugün birlikte olduÄŸumuz gibi, geniÅŸleme konusunu ilerletebilmeli ve ayrıca bir sonraki Komisyonda yeni bir geniÅŸleme dalgası için baskı yapabilmeliyiz.” dedi.

Varhelyi, Avrupa’daki mevcut jeopolitik ve güvenlik durumunun geniÅŸlemeyi “kaçınılmaz” hale getirdiÄŸine iÅŸaret ederek, “GeniÅŸleme olmadan Avrupa’nın barışı, refahı, güvenliÄŸi söz konusu olmaz. Gelecek dönemde tartışmalarımızın büyük ölçüde geniÅŸleme konusu tarafından ÅŸekillendirileceÄŸini düşünüyorum.” deÄŸerlendirmesini yaptı.

Aday ülkelerden Türkiye’ye de deÄŸinen Varhelyi, “Ä°kili iliÅŸkilerimizi yeniden canlandırmak için Ankara ile aktif olarak etkileÅŸim halindeyiz.” dedi.

Varhelyi, DışiÅŸleri Bakanı Hakan Fidan’ın 5 yıl aradan sonra, AB ülkelerinin dışiÅŸleri bakanlarının gayriresmi toplantısına davet edildiÄŸini anımsatarak, “Gymnich toplantısında Türk DışiÅŸleri Bakanı ile üretken bir görüşme yaptık.” diye konuÅŸtu.

AB Komisyonu üyesi Varhelyi, şunları kaydetti:

“Ä°lk adımlara ve Türkiye tarafındaki ilerlemeye dayanarak, daha fazla yüksek düzeyli diyalog, Avrupa Yatırım Bankasının kademeli olarak yeniden devreye girmesi ve Gümrük BirliÄŸi’nin modernizasyonu için yetki konusunda tartışmanın yeniden baÅŸlatılması için daha fazla adım atılabileceÄŸini umuyoruz. Tüm bunların çok yakın bir gelecekte gerçeÄŸe dönüşeceÄŸini umuyorum.”

HoÅŸ Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Åžifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.