CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan: Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne verdiÄŸimiz destek bakidir

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, “Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne, egemenliÄŸine ve bağımsızlığına verdiÄŸimiz destek bakidir. Kırım’ın Ukrayna’ya iadesi uluslararası hukukun bir gereÄŸidir.” dedi.

Ankara

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Dördüncü Kırım Platformu Liderler Zirvesi’ne video mesaj gönderdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile Kırım Tatar Türklerinin milli lideri Mustafa Kırımoğlu başta olmak üzere zirvenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden Erdoğan, bu seneki zirvenin Kırım Tatar halkının sürgününün 80. yıl dönümüne denk geldiğini anımsattı.

Anavatanlarından zorla çıkarılan Kırım Tatar Türkü soydaÅŸların maruz kaldıkları trajedinin acısının 80 yıldır dinmediÄŸini, yaraların kapanmadığını ifade eden ErdoÄŸan, “Türkiye’nin ilk günden beri karşı çıktığı ve tanımadığı Kırım’ın ilhakı yaÅŸanan acıları daha da derinleÅŸtirmiÅŸtir. Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne, egemenliÄŸine ve bağımsızlığına verdiÄŸimiz destek bakidir. Kırım’ın Ukrayna’ya iadesi uluslararası hukukun bir gereÄŸidir.” diye konuÅŸtu.

Kırım’ın yerli halklarından olan Kırım Tatar Türkü soydaÅŸların güvenliÄŸinin ve esenliÄŸinin temininin Türkiye’nin dış politikasının öncelikleri arasında yer aldığını vurgulayan ErdoÄŸan, “Ukrayna hükümetinin Kırım, Tatar Türklerinin haklarının güçlendirilmesi için öncülük ettiÄŸi hukuki düzenlemelerden duyduÄŸum memnuniyeti bir kez daha ifade etmek istiyorum. Önümüzdeki dönemde Kırım Tatar Türklerinin haklarının pekiÅŸtirilmesi yönünde ilave adımların atılmaya devam edeceÄŸine inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Kırım Tatar Türklerinin kendi anavatanlarında hür olarak güvenli ve huzurlu bir hayat sürdürme hakkına sahip olduklarına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Kırım Tatar Milli Meclisi BaÅŸkan Yardımcısı Neriman Celal’in yaklaşık üç yıllık esaretin ardından haziran ayında serbest bırakılması mutluluk vericidir. Asan ve Aziz Ahmetov kardeÅŸler dahil tüm Kırım Tatar soydaÅŸlarımızın bir an evvel özgürlüklerine kavuÅŸmalarını bekliyoruz.

Savaşın Ukrayna’nın toprak bütünlüğü, egemenliÄŸi ve bağımsızlığı temelinde adil ve kalıcı bir barışla sona erdirilmesi samimi temennimizdir. Sözlerime son verirken platform bünyesinde yürüttüğümüz çalışmaların Kırım’da, Ukrayna’da ve bölgemizde barışın saÄŸlanmasına yönelik uluslararası çabalara katkı saÄŸlamasını temenni ediyorum. Sürgün ediliÅŸlerinin 80. yıl dönümünde ebediyete irtihal eden Kırım Tatar Türkü soydaÅŸlarımızın aziz hatıralarını bir kez daha hürmetle yad ediyorum.”

HoÅŸ Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Åžifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.