CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Yılmaz: Planımız, 5 Eylül’de güncel Orta Vadeli Planı kamuoyuyla payla

CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Yılmaz, “Planımız, 5 Eylül PerÅŸembe günü güncel Orta Vadeli Programı kamuoyuyla paylaÅŸmak. ÖngörülebilirliÄŸi artırıcı bir ÅŸekilde, gerçekçi, tutarlı bir programı toplumumuzla ve ilgili kesimlerle paylaÅŸmış olacağız.” dedi.

Ankara

CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TRT Haber’de katıldığı canlı yayında gündeme iliÅŸkin soruları yanıtladı.

“Türkiye ekonomisi, yılın ikinci çeyreÄŸinde yüzde 2,5 büyüdü. Bunu nasıl deÄŸerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine Yılmaz, Türkiye’nin Orta Vadeli Program’da öngördükleri gibi dengeli bir ÅŸekilde büyüdüğünü ifade etti.

Bu büyümenin yarıdan fazlasının dış talep kaynaklı olduğuna dikkati çeken Yılmaz, bunun sevindirici olduğunun altını çizdi.

Büyümeyi yorumlarken dünyadaki ve bölgedeki durumun da dikkate alınması gerektiğine işaret eden Yılmaz, şunları kaydetti:

“Büyüme oranlarımız tarihsel ortalamaların bir miktar altında. Niye böyle? Ä°ki temel meselemiz var. Enflasyonu düşürmek için sıkı bir politika izliyoruz. Bunun şüphesiz etkileri var. DiÄŸer taraftan dünya talebi, büyümesi de iyi deÄŸil maalesef. Özellikle temel pazarımız olan Avrupa’ya baktığınızda büyüme oranları çok düşük. 2023 yılında sadece 0,5 oranında büyüyebilmiÅŸ Avrupa. 2024’te 0,9 büyüme bekleniyor Avrupa’da. Dünya büyümesine baktığınızda yüzde 3’ler civarında. Dolayısıyla dünyanın tarihsel ortalamaların altında büyüdüğü bir dönemdeyiz. Buna ilave olarak bölgemizde jeopolitik geliÅŸmeler, gerilimler maalesef son bir yılda artmış durumda.”

Bu ortam içinde Türkiye’nin tarihinin en büyük deprem afetini yaÅŸadığını anımsatan Yılmaz, bu depreme raÄŸmen ekonominin toparlandığını söyledi.

“Bütün rakamlar OVP’de yer alacak”

“Güncellenecek Orta Vadeli Programı ne zaman açıklayacaksınız?” sorusu üzerine Yılmaz, “GüncellenmiÅŸ OVP ile ilgili uzun bir süredir çalışıyoruz. Bir taraftan teknik çalışmalar yürütüyor kurumlarımız. Strateji ve Bütçe BaÅŸkanlığımız, CumhurbaÅŸkanlığımıza baÄŸlı biliyorsunuz. YoÄŸun bir ÅŸekilde bu konuları çalışıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı yine yoÄŸun bir ÅŸekilde mesai sarf etti. DiÄŸer ilgili tüm bakanlıklarımız çalıştılar.” yanıtını verdi.

Güncel OVP’yi hem teknik çalışmaların hem de istiÅŸarelerin sonucuna göre yenileyeceklerini dile getiren Yılmaz, ana çerçevenin enflasyonu düşürmek, depremin yaralarını sarmak, büyümeyi, istihdamı korumak, kalıcı sosyal refahı artırmak, vatandaÅŸlara bütün bu çabaların sonuçlarını yansıtmak olduÄŸunu vurguladı.

Yılmaz, bu çerçevede üç temel güncellemenin söz konusu olduğunu belirterek, şunları dile getirdi:

“Birincisi, makroekonomik deÄŸerler. Büyümeden tutun milli gelire, ihracattan turizme makro rakamlarımızı güncellemiÅŸ olacağız. Enflasyon rakamları yine bunun içinde. DiÄŸer taraftan OVP, bütçenin temelini oluÅŸturur. Meclisimize hükümetimizin göndereceÄŸi bütçe teklifinin temel çerçevesini de OVP ÅŸekillendirir. Temel büyüklükler burada ifade edilmiÅŸ ve toplumla paylaşılmış olacak. Bütçe büyüklüklerimiz, bütçe açığımızın ne olacağı, harcamalarımız, gelirlerimiz, bütün bu rakamlar OVP’de yer alacak. Üçüncü boyut ise yapısal reformlar. Yapısal reformlar konusunda geçen yıldan bugüne yaptıklarımız var, henüz yapılmayanlar var. Ãœzerinde çalıştığımız konular var. Burada geldiÄŸimiz noktayı da yine istiÅŸarelerimizin sonuçları var, bunları da yansıtacağız.”

“Ä°stihdam açısından olumlu bir durum yaÅŸanıyor”

Yılmaz, üç ayaklı stratejiyle hareket ettiklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Para politikaları, maliye politikaları ve yapısal reformlar. Bunu yine güncel OVP’de göreceksiniz. Önümüzdeki PerÅŸembe günü sabah saatlerinde bir planlama yapmış durumdayız. Tabii Sayın CumhurbaÅŸkanımızın bunu imzalaması ve Resmi Gazete’de yayımlanması gerekiyor. Bu süreci de takip ederek planımız, 5 Eylül PerÅŸembe günü güncel OVP’yi toplumumuzla, kamuoyuyla paylaÅŸmak. Ekonomi Koordinasyon Kurulu üyesi arkadaÅŸlarımızla birlikte bu programımızın detaylarını kamuoyuyla paylaÅŸmış olacağız. ÖngörülebilirliÄŸi artırıcı bir ÅŸekilde, gerçekçi, tutarlı bir programı toplumumuzla ve ilgili kesimlerle paylaÅŸmış olacağız.”

“Büyümenin kompozisyonunda gelecek dönemde hangi baÅŸlıklar öne çıkacak?” sorusu üzerine Yılmaz, yatırımın, üretimin, ihracatın payını artırmayı hedeflediklerini bildirdi.

Ä°stihdam açısından olumlu bir durumun yaÅŸandığını vurgulayan Yılmaz, “Bölgesel olumsuzluklara, uyguladığımız fiyat istikrarına dönük sıkılaÅŸtırıcı politikalara raÄŸmen istihdamımız artmaya devam ediyor. Bu yıl 1 milyonun üzerinde istihdam artışı bekliyoruz. Bu, çok kıymetli bir rakam.” dedi.

Yılmaz, ilan edilecek OVP’de en önemli unsurlardan birinin istihdamı korumak ve geliÅŸtirmek olduÄŸunu vurguladı.

“Türkiye’yi geleceÄŸe emin bir ÅŸekilde hazırlıyoruz”

“Büyümedeki dengelenme süreci orta ve uzun vadede Türkiye ekonomisine ne kazandıracak?” sorusu üzerine Yılmaz, “Çok daha istikrarlı bir ortamda sürdürülebilir büyüme hedefimize hizmet edecek.” yanıtını verdi.

Türkiye’nin son 20 yılda alt-orta gelir grubundan üst-orta gelir grubuna geçtiÄŸini anlatan Yılmaz, şöyle konuÅŸtu:

“Milli gelirimizdeki artışa baktığınızda son çeyrek verileriyle birlikte 1,1 trilyon doların üzerine çıkmış olduk. Güncel OVP’de göreceksiniz kur istikrarının da TL’deki deÄŸer kazancının da etkisiyle dolar bazında milli gelirimiz ve kiÅŸi başına milli gelirimiz oldukça yüksek seviyelerde ortaya çıktı. Bunu da toplumla paylaÅŸacağız. Bu süreç çok kıymetli. Åžu anda önümüzde kritik bir eÅŸik var. Ãœst-orta gelir grubundan yüksek gelir grubuna geçiÅŸ. Ä°ÅŸte biz, bu yaptığımız çalışmalarla bunun zeminini güçlendirmiÅŸ oluyoruz. Risklerimizi azaltıyoruz, temellerimizi kuvvetlendiriyoruz. Hem halkımızın refahını artırma hem de ülkemizin gücünü artırma anlamında Türkiye’yi geleceÄŸe çok daha emin bir ÅŸekilde hazırlıyoruz.”

“Küresel ekonomik görünüme baktığımızda Türkiye, büyüme rakamları itibarıyla önde. Türkiye, neyi farklı yapıyor da bu küresel konjonktürde olumlu anlamda ayrışabiliyor diÄŸer ülkelerden?” sorusu üzerine Yılmaz, “En önemli unsur siyasi istikrar ve güven. Türkiye, dünyanın bu zorlu döneminde siyasi istikrara ve güven ortamına sahip olduÄŸu için olumlu ayrışan bir ülke.” dedi.

HoÅŸ Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Åžifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.