Engellerden yılmadı ustalığını sergilediği atölyede ürettikleriyle hayata bağlandı

Yüksekten düşme sonucu omurilik felci olan ve tekerlekli sandalyeyle yaşayan Güven Kaya, bir köşeye çekilmedi, ustalığını sergilediği Türkiye Omurilik Felçlileri Derneğinin (TOFD) atölyesinde ürettikleriyle yaşama bağlandı.

Istanbul

Ankara’da staj yaptığı meslek lisesinde kaynak yaparken 7’nci kattan düşen Güven Kaya, bilinçsiz ilk yardım sonucu omurilik felci oldu. 18 yaşında yataÄŸa bağımlı kalan Kaya, insanların kendisine acımasını istemediÄŸi için sokaÄŸa bile çıkmak istemedi.

Ailesiyle ÅŸehir deÄŸiÅŸtirmeye karar veren Kaya, Ä°stanbul’a geldiÄŸinde ilk tekerlekli sandalyesini hiç tanımadığı birinin yönlendirmesiyle Türkiye Omurilik Felçlileri DerneÄŸinden ücretsiz aldı.

Dernekte kendisi gibi birçok kişiyle tanışınca umutları yeniden yeşeren Kaya, meslek lisesinde edindiği bilgilerle derneğin atölyesinde üretime başladı.

Çalışmaya baÅŸladıkça özgüveni yerine gelen Kaya, maddi olarak geçimini de saÄŸladı. Bu sırada evlenip bir çocuk sahibi olan Kaya, yaÅŸadıklarını ve ilham veren mücadelesini “5 Eylül Dünya Omurilik Felçlileri Günü” kapsamında AA muhabirine anlattı.

“Fiziki ve mimari engeller sosyal hayata katılmamızı imkansız hale getiriyor”

Tekerlekli sandalyesine kavuÅŸtuÄŸunda özgürlüğüne kavuÅŸacağını düşünen Kaya, “Sosyal hayata tekrar katılacağımı düşünüyordum. Oysaki böyle olmadı çünkü dışarıdaki fiziki ve mimari engeller, biz engellilerin sosyal hayata katılmasını imkansız hale getiriyor.” dedi.

Sıkıntıları yalnızca kendisinin deÄŸil, ailesinin de onunla yaÅŸadığını dile getiren Kaya, “Sadece fiziksel engellerle deÄŸil, aynı zamanda toplumun duyarsızlığıyla da mücadele ediyoruz. GeliÅŸigüzel park edilmiÅŸ araçlar var, kaldırımların rampaları yok. Bir de buna insanların duyarsız bakışları eklendiÄŸi zaman biz engelli insanların dışarı çıkması daha zor oluyor.” diye konuÅŸtu.

Kaya, Türkiye Omurilik Felçlileri DerneÄŸinde engeller için mücadele verildiÄŸini belirterek, “Bütün engelleri ortadan kaldırabilmek için savaşımız sonuna kadar devam edecek. Mücadelemizi hiçbir zaman bırakmayacağız. Bizi tanımaları lazım, bizi bilmiyorlar. Bizim dışarı çıkıp, hayata tam anlamıyla katılım saÄŸlamamız gerekiyor ki bizim var olduÄŸumuzu anlasınlar. Bizim var olduÄŸumuzu anladıklarında zaten bütün engeller kalkacak.” ifadesini kullandı.

Birçok engellinin dışarıya utandığı için çıkmadığını anımsatan Kaya, bazılarının hayattan tamamen koptuklarını ve çalışmadıklarını söyledi.

Kaya, dernekte verilen eÄŸitimlerle kendi dahil birçok insanın iÅŸ sahibi olduÄŸunu ifade ederek, “Biz hayatta bir ÅŸeyler baÅŸardıkça kendimize olan özgüvenimiz artıyor. Özgüvenimiz arttıkça üretebiliyoruz. Bir saÄŸlıklı insanın yapamadığı bir ÅŸeyi imkan verildikten sonra biz yapabiliyoruz. Sadece imkan verilmesi gerekiyor.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

“Aşık oldum, evlendim, çocuÄŸum var”

Dernekte çalışmaya nasıl başladığını anlatan Kaya, şöyle devam etti:

“Hayat ‘bitti’ dediÄŸin yerde yeniden baÅŸlıyor. ‘Elinden bir iÅŸ geliyor mu?’ dediler. Usta olduÄŸumu söyledim. Atölyelerde çalışmamı teklif ettiler. Çalışırım, üretirim, ellerim tutuyor. Orada da özgüven geldi, para kazanmaya baÅŸladım. Ä°nsan aşık da olabiliyormuÅŸ. Aşık oldum, evlendim, çocuÄŸum var. Bu engelleri aÅŸabildiysem, diÄŸer arkadaÅŸlarım da bunları baÅŸarabilir. Sadece bir engelli ben deÄŸilim. Biz engelli insanlara insanca davranılması ve yok sayılmaması gerekiyor. Biz engellilere imkan verildikten sonra her ÅŸeyi baÅŸarabileceÄŸimizi bilsinler. DiÄŸer engelli arkadaÅŸlarım da çıksınlar, hayata tam anlamıyla katılım saÄŸlasınlar ki herkes var olduÄŸumuzu hissetsin.”

Dernekteki akülü sandalye atölyesinde sandalye tamir eden, deri atölyesinde çalışan, epoksi atölyesinde ürünler üreten Kaya, “Engelli arkadaÅŸlarımız evde oturduÄŸu sürece hiçbir ÅŸekilde hayata katılım saÄŸlayamaz. Kendilerini evlerine hapsetmesinler. Bizi evde kalmamız için dışarıdaki ÅŸartlar zorluyor ama Türkiye Omurilik Felçlileri DerneÄŸi bunu yapabildiyse bunu herkesin yapması lazım.” diye konuÅŸtu.

Kaya, dernek bünyesinde yürütülen çalışmalarla ilgili de “Biz insanları bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Ehliyet alabildiklerini öğretmeye çalışıyoruz, evlenebileceÄŸini, sevebileceÄŸini, gezebileceÄŸini, özgürce yaÅŸayabileceÄŸini gösteriyoruz. Biz sorunları daha önce yaÅŸadık, onlar yaÅŸasın istemiyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.

HoÅŸ Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Åžifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.