Fransa’da baÅŸbakanlık koltuÄŸu için Bernard Cazeneuve ismi öne çıkıyor

Fransa’da erken genel seçimlerin üzerinden geçen 2 ayda hükümet kurma süreci devam ederken, CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron’un baÅŸbakanlık koltuÄŸuna getirebileceÄŸi isimler arasında eski BaÅŸbakan Bernard Cazeneuve’ün adı geçiyor.

Ankara

Macron, seçimlerde Ulusal Mecliste en fazla sandalyenin sahibi olan solcu Yeni Halk Cephesi’nin (NFP) ortak adayı Lucie Castets’i baÅŸbakan atamayacağını bildirmesinin ardından hükümet kurma müzakerelerini sürdürüyor.

23 AÄŸustos’tan bu yana yeni hükümeti kurmak için Elysee Sarayı’nda siyasileri ağırlayan Macron’un bugün görüşeceÄŸi isimler arasında Xavier Bertrand, eski BaÅŸbakan Bernard Cazeneuve ve eski cumhurbaÅŸkanlarından Nicolas Sarkozy ile François Hollande yer aldı.

Fransız basınına göre, baÅŸbakanlık koltuÄŸu için eski Sosyalist Parti (PS) üyesi Bernard Cazeneuve’ün ismi öne çıkıyor.

Sol ittifakın liderliÄŸinde bir hükümete sıcak bakmayan Macron’un, eski PS üyesi Cazeneuve ile görüşmesi ulusal basında Macron’un sol ittifakı bölmek istediÄŸi ÅŸeklinde yorumlandı.

Macron cephesi daha önce birçok kez sosyalistleri, aşırı solcu Boyun EÄŸmeyen Fransa (LFI) ile içinde bulunduÄŸu sol ittifakından ayrılarak kendileri ile hükümet kurma konusunda uzlaÅŸmaya çağırırken, PS’den bu çaÄŸrılara olumlu bir yanıt gelmedi.

Sosyalistler parti içi bölünme iddialarını reddetti

Ulusal Meclisin en büyük siyasi grubu NFP ittifakının ikinci en büyük partisi olan PS’in lideri Olivier Faure, baÅŸbakanlık için Cazeneuve’ün adının geçmesinin, sosyalistler arasında bir “bölünme” yarattığı yönündeki iddiaları reddetti.

Solcu ittifakta kalmaya ve bir sol hükümetini desteklemeye devam edeceklerinin sinyalini veren Faure, Cazeneuve ile kiÅŸisel bir sorunun olmadığını ancak “MacronculuÄŸun devamı niteliÄŸindeki” bütün hükümet senaryolarına karşı çıkacaklarını bildirdi.

Faure, halkın sol ittifaka en fazla sandalye kazandırdığı seçimlerle “deÄŸiÅŸim arzusunu” dile getirdiÄŸini vurguladı.

Aşırı solcular olası Cazeneuve hükümetine tepkili

Solcu NFP ittifakının en büyük partisi LFI, ittifakın ortak adayı Lucie Castets’in liderlik etmediÄŸi hiçbir hükümete destek vermeyeceklerini belirtti.

LFI Meclis Grup BaÅŸkanvekili Mathilde Panot, Cazeneuve’ün “Macroncu siyaseti” sürdüreceÄŸini düşündüklerini kaydederek “Yeni Halk Cephesi ile yeni bir sayfa açmak istediklerini” vurguladı.

LFI parti koordinatörü Manuel Bompard ise konuya iliÅŸkin deÄŸerlendirmesinde “CumhurbaÅŸkanı’nın tek takıntısı seçimleri kaybettiÄŸi halde gücü elinde bulundurmak için Yeni Halk Cephesi’ni bölmeye çalışması olduÄŸunu” ifade etti.

2016-2017 yıllarında baÅŸbakanlık yapan Bernard Cazeneuve, meclisteki sol partilerin “Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk BirliÄŸi” (Nupes) ittifakına sıcak bakmadığı için 2022’de PS’den ayrılmıştı.

Macron, 26 AÄŸustos’ta solcu Castets’i baÅŸbakan atamayacağını duyurmuÅŸ ve siyasi liderlerle hükümet kurma müzakerelerini sürdüreceÄŸini bildirmiÅŸti.

Fransa’da erken genel seçimlerin ardından Ulusal Meclisin en büyük siyasi grubunu 193 milletvekili ile NFP ve baÄŸlantılılar oluÅŸtururken onu 166 milletvekili ile Macron’un iktidar koalisyonu ve 142 milletvekili ile aşırı saÄŸcı RN ve ortakları izliyor.

Fransız Anayasası’na göre, cumhurbaÅŸkanının istediÄŸi kiÅŸiyi baÅŸbakan atama yetkisi bulunuyor ancak siyasi geleneklere göre baÅŸbakan, en fazla oy alan parti ya da ittifaktan seçiliyor.

HoÅŸ Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Åžifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.