Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünden yumurtalar üzerindeki numaralara ilişkin açıklama

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünce, ‘2’, ‘3’ veya ‘4’ numara ile baÅŸlayan yumurtaların ilaçlı olduÄŸu iddiası yalanlanırken, bu numaraların, yumurtacı tavuÄŸun yetiÅŸtirilme metodunu ifade ettiÄŸi belirtildi.

Ankara

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, üzerinde “2”, “3” veya “4” rakamıyla baÅŸlayan numaraların bulunduÄŸu yumurtaların ilaçlı olduÄŸu iddiasının gerçeÄŸi yansıtmadığını belirterek, “Bu numaralar, yumurtacı tavuÄŸun yetiÅŸtirilme metodunu ifade etmektedir. Hangi yetiÅŸtiricilik türünden elde edilirse edilsin yumurtalar, nitrofuran dahil diÄŸer veteriner ilaçlar yönüyle denetlenmektedir.” ifadesini kullandı.

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün sosyal medya platformu X’teki hesabından, yumurtaların üzerinde yer alan numaralara iliÅŸkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, sosyal medya platformlarında, “yumurtalar üzerinde yer alan numaraların başında ‘0’ ve ‘1’ varsa saÄŸlıklıdır, ‘2’, ‘3’ veya ‘4’ yazıyorsa nitrofuran ve veteriner ilaçları vardır” ÅŸeklinde paylaşımlar yapıldığı belirtilerek, yumurtalar üzerine yazılan numaralarda yer alan ilk hanenin, tavuÄŸun yetiÅŸtirme metodunu ifade ettiÄŸi bildirildi.

YetiÅŸtirme metodu kodu “0” ise bunun organik yetiÅŸtiriciliÄŸi, yani organik yemlerle beslenen, açık havaya da eriÅŸimi olan ve sertifikalandırılmış iÅŸletmelerden elde edilen yumurtayı, “1” ise açık dolaşıma eriÅŸim, yani açık havaya da eriÅŸimi olan bir kümeste yetiÅŸen ve serbest dolaÅŸabilen tavuklardan elde edilen yumurtayı, “2” ise kümeste kafessiz yetiÅŸtiricilik, yani kapalı bir kümes içinde serbest dolaÅŸabilen tavuklardan elde edilen yumurtayı, “3” ise kafesli yetiÅŸtiricilik, yani kümeslerde kafeste yaÅŸayan tavuklardan elde edilen yumurtayı ifade ettiÄŸi bilgisi verilen açıklamada, ÅŸunlar kaydedildi:

“Bu alanda ‘4’ diye bir yetiÅŸtiricilik kodu bulunmamaktadır. Sosyal medya paylaşımlarında ifade edildiÄŸi gibi ‘2’, ‘3’ veya ‘4’ numara ile baÅŸlayan yumurtaların ilaçlı olduÄŸu iddiası gerçeÄŸi yansıtmamaktadır. Bu numaralar yumurtacı tavuÄŸun yetiÅŸtirilme metodunu ifade etmektedir. Hangi yetiÅŸtiricilik türünden elde edilirse edilsin yumurtalar, nitrofuran dahil diÄŸer veteriner ilaçlar yönüyle denetlenmektedir. Olumsuzluk tespiti durumunda 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki SaÄŸlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında iÅŸlem uygulanmaktadır.”

HoÅŸ Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Åžifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.