Ä°srail askerleri Türk aktivistin öldürüldüğü Beyta’da Filistinlilerin protestosuna engel oldu

Ä°srail askerleri, Türk aktivist AyÅŸenur Ezgi Eygi’nin 6 Eylül’de öldürüldüğü iÅŸgal altındaki Batı Åžeria’nın Beyta beldesinde cuma namazı kılmak ve protesto yapmak isteyen Filistinlilere engel oldu.

Beyta

Filistinliler, cuma namazında Türk aktivist Eygi’yi anmak için Beyta beldesindeki bir tepede toplanırken Ä°srail askerlerinin engeliyle karşılaÅŸtı.

Filistin Adli Tıp Kurumunun raporuna göre Eygi’yi öldüren kurÅŸun “neredeyse düz bir çizgide sol tarafından” isabet etti

İsrail ordusu, çok sayıda birlik ve zırhlı aracıyla bölgede konuşlandı. Belde halkına, bölgenin askeri alan olarak ilan edildiğini ileten İsrail askerleri az sayıda yaşlı erkeğin toplanılmak istenen tepede namaz kılmasına izin verdi.

İsrail askerlerinin engellediği Filistinliler daha aşağı bir noktada hem cuma namazı hem Eygi için gıyabi cenaze namazı kıldı. İsrail ve başka ülkelerden işgal karşıtı uluslararası dayanışma aktivistleri de bölgeye geldi.

Belde halkı geçen hafta gösterilerde Ä°srail askerlerinin açtığı ateÅŸ sonucu öldürülen Eygi’nin fotoÄŸrafını beldede birçok noktaya astı.

Filistinliler, AyÅŸenur Ezgi Eygi’yi anarak “Beyta’ya geldi ÅŸehit oldu buradan Türkiye’ye gitti” ÅŸeklinde slogan attı.

İsrail askerleri ise Filistinlileri alandan uzaklaşmaya zorladı.

Beyta sakini Filistinli Mahmud Abdullah, Ä°srail askerlerinin geçen hafta protesto sakin olduÄŸu sırada iki el ateÅŸ ettiÄŸini ve biriyle AyÅŸenur’u hedef aldığını söyledi.

Belde halkının ortaklaÅŸa AyÅŸenur Eygi için vurulduÄŸu noktada bir anıt yapmak istediklerini dile getiren Abdullah, “uluslararası hak örgütleri, tüm ilgili kurum ve kuruluÅŸların beldelerine gelerek topraklarının nasıl gasbedildiÄŸini ve uÄŸradıkları zulmü görmelerini istediklerini” belirtti.

Türk-Amerikan vatandaşı 26 yaşındaki AyÅŸenur Ezgi Eygi, 6 Eylül’de iÅŸgal altındaki Batı Åžeria’nın Nablus kentine baÄŸlı Beyta beldesinde düzenlenen iÅŸgal karşıtı gösteride Ä°srail keskin niÅŸancısı tarafından açılan ateÅŸ sonucu başından vurularak hayatını kaybetmiÅŸti.

Görgü tanıkları, Ä°srail askerlerinin ateÅŸ açtığı sırada “çevrede sükunetin hakim olduÄŸunu” vurgularken olayın ÅŸahidi bir kiÅŸi Ä°srail keskin niÅŸancısının Eygi’yi vurduktan sonra sevinç gösterisinde bulunduÄŸunu söylemiÅŸti.

Ä°srail ordusu, Türk aktivist Eygi’nin “Ä°srail askerleri tarafından öldürülmüş olabileceÄŸini” itiraf etmiÅŸ ancak Eygi’nin “kasıt olmadan öldürülmüş olabileceÄŸini” savunmuÅŸtu.

Filistin Adli Tıp Kurumunun Eygi için hazırladığı otopsi raporunda Eygi’yi başından hedef alan Ä°srail kurÅŸununun “neredeyse düz bir çizgide soldan saÄŸa doÄŸru isabet ettiÄŸi” belirtilmiÅŸti.

Beyta topraklarından gasbedilen kaçak İsrail yerleşimi: Evyatar

Nablus’a baÄŸlı Beyta beldesi sakinleri, Filistinlilerin topraklarını gasbeden Ä°sraillilerin, Filistinlilerin özel mülkü zeytinliklerin bulunduÄŸu tepeye 2013’te inÅŸa ettikleri “Evyatar” isimli kaçak yerleÅŸim yerine karşı uzun süredir mücadele veriyor.

Toprak gasbeden Ä°sraillilerin buraya dönme çabaları sürerken bölgede Mayıs 2021’den bu yana protestolar düzenleniyor.

Beyta’nın karşısındaki bu kaçak Ä°srail yapıları, Tel Aviv nezdinde de yasal statü taşımıyor.

Ä°srail’in sistematik toprak gasbı politikasına karşı koymak için bölgede Mayıs 2021’den bu yana devam eden protestolarda Ä°srail askerlerinin açtığı ateÅŸ sonucu 18 Filistinli hayatını kaybetti.

HoÅŸ Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Åžifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.