Kocaeli’de dalgıçlar, zıpkınla 320 kilogramlık mavi yüzgeçli orkinos avladı

Kocaeli’de zıpkınla serbest dalış yapan 2 kiÅŸi, 15 metre derinlikte 320 kilogram ağırlığında mavi yüzgeçli orkinos avladı.

Kocaeli

Gebze ilçesinde 42 yaşındaki Görkem Gürsoy ve 30 yaşındaki Volkan Topcu, 29 AÄŸustos’ta Muallimköy mevkisinde zıpkınla dalış yaptı. Tüpsüz 15 metre derinliÄŸe ulaÅŸan dalgıçlar, 2,5 metre uzunluÄŸunda ender görülen mavi yüzgeçli orkinosla karşılaÅŸtı. Vurulduktan sonra zıpkının ipini koparıp uzaklaÅŸan orkinosun peÅŸine düşen dalgıçlar, bölgede yaptıkları aramaların 3. gününde balığı buldu.

Gürsoy, AA muhabirine, 2 yıldır mavi yüzgeçli orkinosun peşinde olduklarını belirterek, şunları anlattı:

“Mavi yüzgeçli. 320 kilo civarında, 2,5 metre. Ä°nanılmaz bir avdı. Çok büyük olduÄŸu için bütün ekipmanımızı aldı gitti. Daha sonrasında bulabildik. Çok uÄŸraÅŸtık. Türkiye’de bir ilki baÅŸardık. Volkan saÄŸ tarafa bakıyordu. Ben sol tarafa bakıyordum. Birdenbire buzdolabı gibi geldi önüme, atışı gerçekleÅŸtirdik. Bir baktım böyle kocaman bir ÅŸey. Ä°nanılmaz bir duyguydu.”

100 kilogram civarındaki orkinosları gördüklerini ancak bu kadar büyüğüne hiç denk gelmediklerini vurgulayan Gürsoy, şöyle devam etti:

“Her ÅŸey hemen hemen 10 saniyede gerçekleÅŸti. 90 metre makarayı açması 8 saniye sürdü. Bir anda toparlanabileceÄŸini hiç tahmin etmiyordum. PeÅŸine gitmeye yeltendim ama o çoktan uzun yol katetmiÅŸti. Volkan’la ‘PeÅŸine takılalım, ikinci atışı, üçüncü atışı yapalım.’ dedik, ona göre ekipmanlarımız da vardı ama hayvan bir anda kendine geldi ve hızlandı. Bunun üzerine biz de sudan çıktık, tekneyle peÅŸini düştük, o gün bulamadık. Ertesi gün eve gitmedik, akÅŸam yine aradık. Kıyılarda baktık. Çünkü peÅŸinde 90 metre makarayla beraber gitti. Üçüncü gün sonunda bulduk.”

“Biz sürekli o balığa göre analiz yaptık”

Zıpkın avcılığı yapan Volkan Topcu ise orkinosun diğer türlerden farklı ve epeyce büyük cüsseye sahip olduğunu anlattı.

Balığın formunu koruması halinde elde edilecek geliri Çocuk Esirgeme Kurumuna bağışlamayı istediklerini dile getiren Topcu, “Daha önce bununla alakalı programı, görüşme yapmıştık. O ÅŸekilde çıkaramadık. Hayvanın devasa büyüklüğü olumsuz bir durum oldu yani, çıkartamadık. En son bozulmuÅŸ ÅŸekilde çıkarttığımızda da sokak hayvanlarına mama olarak götürüldü.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Topcu, Türkiye’de zıpkın avcılığıyla uÄŸraÅŸanların balığın büyüklüğüne ÅŸaşırdıklarını aktararak, “Telefonlar sabaha kadar susmadı zaten. Artık ÅŸarjım dayanmadı telefonun çalmasından. ArkadaÅŸlarımız çok sevindi. Bizi tanıyanlar, o balığın peÅŸinde olduÄŸumuzu biliyorlardı. Biz sürekli o balığa göre analiz yaptık. Hava raporu, su raporu, deniz suyu sıcaklığı, akıntı, gelgit. Bunların hesabını yaparak gidiyorduk.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Balığın mavi yüzgeçli olduğu için diğer orkinoslardan biraz daha üst sınıfta yer aldığına değinen Topcu, şu anki değerinin 320 kilogram üzerinden 5 milyon liraya karşılık geldiğini sözlerine ekledi.

Öte yandan Gürsoy ve Topcu’nun su altı kamerasıyla kaydettiÄŸi görüntülerde, zıpkınla orkinosa atış yapmaları ve balığın hızla bölgeden uzaklaÅŸması yer alıyor.

HoÅŸ Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Åžifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.