Sağlık Bakanlığı: Aşı olmak, kişinin hem kendine hem de topluma karşı sorumluluğudur

Sağlık Bakanlığı, aşı olmanın, kişinin hem kendine hem de topluma karşı sorumluluğu olduğunu bildirdi.

Ankara

SaÄŸlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, her yıl 3-9 Eylül tarihlerinde kutlanan “Halk SaÄŸlığı Haftası”nın bu yılki ana temasının “SaÄŸlığını erteleme, harekete geç” olduÄŸu belirtildi.

Bu kapsamda, “Aşının gücüne inan, aşılan”, “Farkında ol, taramanı yaptır, kanseri engelle”, “Emzirmek annenin, anne sütü bebeÄŸin sigortasıdır”, “Ekranı deÄŸil, hayatı yaÅŸa”, “Her adımında aile hekimin yanında”, “Alışkanlıklarımızı deÄŸiÅŸtiriyoruz, saÄŸlıklı besleniyoruz” ve “SaÄŸlıklı anneler, saÄŸlıklı nesiller” konuları çerçevesinde bazı etkinlikler düzenleneceÄŸi aktarılan açıklamada, bununla toplumda farkındalık oluÅŸturulmasının hedeflendiÄŸi kaydedildi.

Aşının, hastalığa yakalanmadan önce kişinin bağışıklık kazanmasını sağlamak amacıyla yapılan en etkili halk sağlığı müdahalelerinden biri olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Aşı, insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için saÄŸlam ve risk altındaki kiÅŸilere uygulanır. Aşılamayla özellikle bebeklerde ve çocuklarda bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkışı önlenebilir. Bu hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin ve engelliliÄŸin önüne geçilebilir. Aşılama her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtaran en baÅŸarılı, etkili ve düşük maliyetli saÄŸlık müdahalelerinden biridir. Ä°nsanlık tarihinde büyük salgınlara ve ölümlere yol açan pek çok hastalık günümüzde aşının gücüyle ve aşılama çalışmalarının baÅŸarısıyla artık görülmemektedir. ÖrneÄŸin, çiçek hastalığı 1977 yılından itibaren aşılama sayesinde tamamen yok edilmiÅŸ, hastalık etkeninin yok edilmesi üzerine 1987 yılında çiçek aşısı uygulamalarına ihtiyaç kalmadığından aşılama tüm dünyada durdurulmuÅŸtur.”

Aşının, insana çok faydalı bir keÅŸif olduÄŸu vurgulanan açıklamada, “Ä°nsan saÄŸlığını korumanın en etkili yöntemlerinden biridir. Aşı sayesinde pek çok bulaşıcı hastalığı önlemek, hatta bazısını yeryüzünden silmek mümkündür.” deÄŸerlendirmesi yer aldı.

“13 hastalığa karşı aşı bulunuyor”

Aşının prensibinin “hastalık etkeninin, hastalık yapıcı özelliÄŸinden arındırılmış bir halde vücuda verilip bağışıklık sisteminin uyarılması” olduÄŸu ifade edilen açıklamada, vücudun daha sonra o mikropla tekrar karşılaÅŸtığında bağışıklık sistemini tanıyıp savaÅŸtığı belirtildi.

Aşının en önemli faydalarından birinin toplum bağışıklığına etkisi olduÄŸu vurgulanan açıklamada, Türkiye’de bağışıklama çalışmalarının “GeniÅŸletilmiÅŸ Bağışıklama Programı” adı altında sürdürüldüğü, SaÄŸlık Bakanlığı Ulusal Çocukluk Dönemi Aşı Takvimi’nde 13 hastalığa karşı aşının yer aldığı aktarıldı.

Açıklamada, aşılama takvimini tamamlayan çocuğun difteri, boğmaca, tetanos, çocuk felci, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği ile aşıyla önlenebilen hastalıklarla oluşan karaciğer iltihabı, karaciğer yetmezliği, siroz ve karaciğer kanserinden, yaygın verem hastalığından, menenjitten, zatürreden, orta kulak iltihabından ve tüm bu hastalıklar sonucu oluşabilecek ölüm ve engellilikten korunduğunun altı çizildi.

Türkiye’de uygulanmakta olan bebeklik ve çocukluk dönemi aşı takviminin, Bağışıklama Bilimsel Danışma Kurulunun tavsiyeleri doÄŸrultusunda ve dünyadaki bilimsel geliÅŸmeler takip edilerek oluÅŸturulduÄŸu kaydedilen açıklamada, son yıllarda tüm dünyada eriÅŸkin bağışıklamasının en az çocukların aşılanması kadar önemsendiÄŸi, eriÅŸkinlerde hastalık ve ölümle sonuçlanabilecek birçok hastalığın aşıyla önlenebildiÄŸi belirtildi.

“Aşıların önemli bir bölümü ücretsiz”

Türkiye’de ulaşılan yüksek aşılama oranları ile önlenebilir hastalıklarda önemli düşüşler saÄŸlandığına dikkat çekilen açıklamada, ÅŸunlar kaydedildi:

“Ãœlkemizde uygulanan aşılar, Dünya SaÄŸlık TeÅŸkilatı (DST) tarafından onaylanan Ä°yi Ãœretim Prosedürleri kurallarına uygun üretilmiÅŸ ve uluslararası referans laboratuvarlarında test edilmiÅŸ aşılardır. Ayrıca, aşılar teslim alınıp kullanıma sunulmadan önce ulusal referans laboratuvarlarımızda da test edilerek uygunluÄŸu kanıtlanmaktadır. Aşılama çalışmalarının baÅŸarısında, üretim aÅŸamasından baÅŸlayıp uygulanacak kiÅŸiye ulaÅŸtırılana kadar aşıları muhafaza etmenin etkisi de büyüktür. Aşılar ülkemizde tüm aÅŸamalarda elektronik takip sistemi olan ‘Aşı Takip Sistemi’ ile takip edilmekte, uygun ısı aralığında korunmaktadır. Aşı buzdolapları ve soÄŸuk hava depolarının ısıları da elektronik ortamda anlık olarak takip edilmekte ve soÄŸuk zincir kırılmaları engellenmektedir.”

Aşı uygulamalarının Aile SaÄŸlığı Merkezleri, Toplum SaÄŸlığı Merkezleri, SaÄŸlıklı Hayat Merkezleri, Göç SaÄŸlığı Merkezleri, Seyahat SaÄŸlığı Merkezleri ve hastanelerde yapıldığı belirtilen açıklamada, Ulusal Çocukluk Dönemi Aşı Takvimi’nde yer alan aşılar ile risk gruplarındaki kiÅŸilere yönelik aşıların önemli bölümünün SaÄŸlık Bakanlığı saÄŸlık tesislerinde ücretsiz olarak uygulandığı bilgisine yer verildi.

Toplumda bir hastalığa karşı ne kadar çok kiÅŸi aşı olmuÅŸsa, o hastalığın görülme olasılığı, ölümler ve engellilik durumları ile hastalıkla mücadelede harcanan paranın o kadar azalacağına iÅŸaret edilen açıklamada, “Aşı olmak, kiÅŸinin hem kendine hem de topluma karşı sorumluluÄŸudur. Aşılama her çocuk ve yetiÅŸkin için yaÅŸamsaldır, herkesin saÄŸlıklı yaÅŸama hakkı vardır.” deÄŸerlendirmesi yer aldı.

HoÅŸ Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Åžifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.