Sivaslı 92 yaşındaki gazi Kore’de çekilen fotoÄŸraflarını elinden düşürmüyor

Bursa’da yaÅŸayan 9 Kore gazisinden 92 yaşındaki Emrullah Güler, Kore Savaşı sırasında çekilen fotoÄŸraflarını elinden düşürmüyor.

Bursa

AA’nın, Güney Kore’ye destek için 17 Eylül 1950’de Türkiye’den ilk tugayın yola çıkmasının 74. yılı kapsamında hazırladığı haber dosyasının onuncu bölümünde Sivaslı gazi Emrullah Güler’in anılarına yer verildi.

Sivas’ta 1932 yılında dünyaya gelen Güler, 1950 yılında vatani görevini yapmak üzere geldiÄŸi Bursa’da askerliÄŸinin acemilik döneminde önce Mudanya ilçesindeki eÄŸitimlere katıldı, daha sonra ise Güney Kore’ye gönderilmek üzere seçildi.

Genelkurmay BaÅŸkanlığınca görevlendirilen Türk Tugayı’nda yer alan Güler, 1951’in ilk aylarında Ä°zmir’de eÄŸitim aldıktan sonra Kore Yarımadası’na gönderildi.

Bu coÄŸrafyada gidiÅŸ ve geliÅŸlerindeki birer aylık yolculuk dahil 12 ay süresince görev alan ve döndükten sonra Bursa’ya yerleÅŸen Güler, uzun yıllar bakkallık yaptı.

Bursa’da yaÅŸayan 9 Kore gazisinden biri olan ve eÅŸini 5 yıl önce kaybeden 5 çocuk babası Güler, o yıllara ait fotoÄŸraf albümüne bakarak komutanları ile silah arkadaÅŸlarını özlemle anıyor.

Gazi Emrullah Güler, AA muhabirine, askere gitmeden önce Sivas’ta Devlet Demiryolları fabrikalarında ve DivriÄŸi ilçesinde demir madeni iÅŸletmesinde çalıştığını söyledi.

Askerlik görevi için Bursa’ya geldiÄŸini belirten Güler, “Mudanya’daki eÄŸitim bittikten sonra seçim oldu, Kore’ye gidecekler seçildi. Sonra Ä°zmir’e gittik, silahlı eÄŸitim ve ağır silahlar… ‘General Muir’ gemisiyle Kore’ye hareket ettik. Kore’ye gemiyle gitmemiz bir ay sürdü, gemiyle çok zahmetli. Dalgalanıyor, düşüyorduk, askerler yattığı yerden kalkamıyordu.” diye konuÅŸtu.

“Kore gazisi olmakla iftihar ediyorum”

Güney Kore’nin Busan kentine ulaÅŸtıktan sonra trenle cephenin bulunduÄŸu bölgeye gittiklerini anlatan Güler, karartma yapıldığı için çevrelerinde herhangi bir ses ya da ışığın olmadığını dile getirdi.

Savaş döneminde çok zorluklar yaşadıklarını vurgulayan Güler, şöyle devam etti:

“8’inci Bölüğün cephaneliÄŸi patladı. Cephanelik patlayınca çok ürperdik, çok korktuk. Her tarafa bombalar yaÄŸdı. Çok arkadaşım vardı, hepsi memleketlimdi. Onlarla askerden geldikten sonra da görüştük. Hepsi de öldü. Gidenlerin çoÄŸu Sivaslıydı zaten. Benim bir yüzbaşım vardı, adı Hüsnü Hançer. Çok iyi yüzbaşıydı, Allah rahmet etsin, çok canciÄŸerdi. Kore’de bazı yerleri gezdik, Seul’e de gittik. Gittik ama harap olmuÅŸtu harap. Japonlarla harbi yeni bitirmiÅŸti. Kore’ye gidince nöbet bekledik. Vazifemiz neyse onu yaptık.”

​​​​​​​Askerliğine dair anılarını hep muhafaza ettiğini anlatan Güler, Osman ve Tevfik adındaki hemşehrilerini de unutmadığını belirtti.

Türk askerinin dünyaya bedel olduÄŸunu dile getiren Güler, “Türk askerine güvenmeyeceÄŸiz de kime güveneceÄŸiz? Askere, ÅŸanlı orduya güveneceÄŸiz. ​​​​​​​Kore gazisi olmakla iftihar ediyorum. Åžanlı Türk ordusunun bir eriyim. Onun için iftihar ediyorum.” dedi.

HoÅŸ Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Åžifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.