Uyku; insanın yaşam kalitesini, sosyal hayatını, fizyolojik ve psikolojik durumunu dolayısıyla da sağlığını etkileyen vazgeçilmez bir aktivitedir. Yeterli uyku almanın önemini bilmemize rağmen birçoğumuz 7-9 saatlik kaliteli bir uyku uyuyamamaktayız…
Uyku; insanın yaşam kalitesini, sosyal hayatını, fizyolojik ve psikolojik durumunu dolayısıyla da sağlığını etkileyen vazgeçilmez bir aktivitedir. Yeterli uyku almanın önemini bilmemize rağmen birçoğumuz 7-9 saatlik kaliteli bir uyku uyuyamamaktayız. Uyku bozukluğunun birçok sebebi olmakla birlikte, özellikle son yıllarda yapılan birçok araştırmada sağlıklı beslenme ve uyku kalitesi arasındaki karmaşık ilişkiye dikkat çekilmiştir. Bu ilişkiyi inceleyip uyku kalitenizi artırmak için nasıl beslenmeniz gerektiğinize beraber bakalım.
Sağlıksız beslenme uykusuzluğun artması ve uyku düzeninde bozulma ile bağlantılıdır. Uyku süresinin kısalığının diyet modelini değiştirdiği ve obeziteye neden olabileceği ayrıca beslenme şeklinin de uyku düzeninde değişikliklere neden olabileceği gösterilmiştir. Yani yemek yemek ve uyumak, iki yönlü bir etkileşim içerisindedir. Gece yemek yeme alışkanlığı olan, düzensiz öğün yapan ve kahvaltıyı atlayan bireylerin düşük uyku kalitesine sahip olduğu araştırmalarda kanıtlanmıştır.
Yeterli ve dengeli beslenme planının uyku mekanizması üzerinde olumlu etkisi olabileceği bilinmelidir.
1- Süt, kiraz, domates, ananas, portakal, kivi, elma, muz gibi melatonin kaynaklarını öğünlerinize ekleyebilirsiniz.
2- Melatonin yapımına katılan bir protein olan triptofan kaynaklarını (Ceviz, zeytinyağı, çilek, kuru erik, nar, kahve ) öğünlerinize ekleyebilirsiniz.
3- Yağ yüzdesi yüksek bir kahvaltı öğününün gün içindeki uyanık kalma süresini ve dikkati artırdığı söylenmektedir. Bunun için kahvaltınıza zeytinyağı, avokado, badem, ceviz gibi sağlıklı yağ içeren besinleri ekleyebilirsiniz.
4- Yağ yüzdesi yüksek bir akşam öğününün gece uykusunu azalttığı ve erken uyanmaya sebebiyet verdiği bildirilmiştir. Akşam yemeğinde haşlama veya fırında pişirme yöntemiyle protein ve sebze ağırlıklı bir öğün hazırlayarak uyku kalitenizi artırabilirsiniz.
5- D vitamini eksikliğinin uyku problemlerinin çıkmasına neden olduğu bildirilmiştir. Doktorunuz tavsiyesiyle vitamin takviyesi kullanabilir; öğünlerinize yumurta, yeşillikler, deniz ürünleri, kırmızı et ve karaciğer ekleyebilirsiniz.
6- Kafein, merkezi sinir sistemi üzerinde etkisi olan, genellikle uyanıklığı artırmak amacıyla kullanılan uyarıcı bir maddedir. Sağlıklı bir uyku için uyku saatinden 4-6 saat öncesinde kafein içeren besinlerin tüketimi bırakılmalıdır.
Beslenme ve uyku arasındaki ilişki, sağlıklı bir yaşam tarzının temel unsurunu oluşturmaktadır. Uyku düzeninizi iyileştirmek için beslenme alışkanlıklarınıza dikkat etmek, bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve enerjinizi artırabilir. Sonuç olarak sağlıklı beslenmek, sağlıklı bir uyku ve vücut demektir. Sağlıkla kalın,
DİYETİSYEN YAĞMUR YEŞİL