Türk iş kullanmakta olanları Etiyopya’da fermente kahve üretiyor

Kahvenin anne vatanı namına bildik Etiyopya’da Türk iş insanları, değişik aromaları test ederek geliştirdikleri fermente kahveleri üretip satışını yapıyor.

Türk iş kullanmakta olanları Etiyopya’da fermente kahve üretiyor
Yergaceffee

Çoğu insanoğlunun istekle tükettiği, elzem içeceklerden kahve, akıbet senelerde şimdi da pop duruma geldi.

Firmalar, ayrımlı tatlarda hazırladıkları kahveleri tiryakilerin zevkine sunuyor.

Dünyanın en içimli kahvesinin üretildiği arazi namına aşina Doğu Afrika ülkesi Etiyopya’da da ayrımlı hoş kokulu kahveler sektöre sürülüyor. Etiyopya’daki en revaçta kahvelerden fermente kahve ise ülkenin başkenti Addis Ababa’ya 400 kilometre uzaklıktaki Yergaceffee’de üretiliyor. Kahve çekirdekleri, ananas, çilek kabilinden nice meyveyle harmanlanarak fermente ediliyor, averaj ortak hafta bekleme süresinin peşi sıra içime apiko duruma geliyor.

“Geçen sene aşırı elleme neticeler aldık”

Türkiye’de de tiryakilerinin bulunmuş olduğu fermente kahve düşüncesince Türk iş kullanıcılarını Etiyopya’da kurmuş oldukları tesislerde dizi istihsal yapıyor.

Etiyopya’da kahve sektöründe çalışkanlık yayınlayan iş insanı Ozan Semerci, AA muhabirine fermente kahve yapımının detaylarını anlattı.

Fermente kahvenin aşırı pop bulunduğunu ve Türkiye’de de bilindiğini aktaran Semerci, güzeşte sene bitirdikleri üretimde aşırı elleme neticeler aldıklarını söyledi.

Bu sene ayrımlı yöntemler kullanarak fermente kahve hesabına denemeler gerçekleştirdiklerini, akıbet denemeyi de ferment ve bakteri kullanarak yaptıklarını aktaran Semerci, şunları dile getirdi:

“Fermente kahvenin yapımına ortak manada ‘turşu’ diyebiliriz. Aslında aşırı da ortak şeye ihtiyacınız yok. Yani burada ortak takım namına varil, pet şişe yahut ortak tank olabilir, bunu kapasitenize gereğince yapabilirsiniz. Bir nevi bitkin kuruyoruz diyebiliriz. Fermente yaptığımız varillere çilek koyduk. Şeker oranını da tasarruf etmek düşüncesince soyulmuş olan kahvelerin çabucak dışını arttırma ettik. Fermenteye çilek koymamızdaki hedef, bu hazzı kahveye yansıtmak. Yani şahısların kahveyi içtiğinde çilek tadını bariz, saf biçimde hissetmelerini istiyoruz. Geçen sene ananaslı yapmıştık, içerisine üzüm de koyabilirsiniz. Aklınıza gelebilecek değme ayrışık damak tadına gereğince ayrımlı mahsul boşaltmak istiyorsanız arzu ettiğiniz meyveyi koyabilirsiniz.”

Semerci, “Gelecek saat düşüncesince tesiste minimum 250 titrem ayrımlı aromalarda fermente kahve üretmeye hedefliyoruz.” diyerek konuştu.

“Özellikle süzek kahvede demlediğinizde kusursuz oluyor”

İş insanı Yunus Çakmak da gurmelere tattırdıkları fermente kahveden aşırı müspet dönüşler aldıklarını söyledi.

Kahvedeki meyve tadının ferah ferah hissedildiğini dile getiren Çakmak, “Dünyanın en elleme kahvesi Etiyopya’dan çıkıyor. Çünkü kahvenin anne vatanı burası. Kahveyi karmaşa tatlarla birleştirdiğiniz zaman, başta süzek kahvede demlediğinizde kusursuz oluyor. Geçen seneki yaptığımız ananas fermantasyonlu kahvemizi içtiğiniz devir neymiş ananasla şeftali suyu içiyormuşsunuz kabilinden önsezi veriyordu.” halinde konuştu.

Kaynak: AA

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.