Araştırma: Neptün ve Uranüs çoğunlukla betimlendiği kabil derin gökçe ve belirgin yeşil değil

İngiltere’de meydana getirilen birlikte araştırmada, Neptün ve Uranüs’ün asıl renklerinin, kaynaklarda sık sık betimlendiği üzere derin gökçe ve belirgin yeşil bulunmadığı ortaya çıktı.

Araştırma: Neptün ve Uranüs çoğunlukla betimlendiği kabil derin gökçe ve belirgin yeşil değil
Ankara

BBC’nin haberine göre, fotoğrafları esas renklerini yansıtmayan Neptün ve Uranüs’ün “en kesin” betimlemesine erişmek talip İngiliz gökbilimciler, 1980’lerde Amerika Havacılık ve Uzay Ajansına (NASA) ilgili Voyager 2 his aracının kaydettiği data setlerini esasen inceledi.

Bu kapsamda araştırmacılar, Hubble Uzay Teleskobu Görüntü Spektrografı ve Avrupa Güney Rasathanesi’nin “Very Large Telescope” (VLT) angın gözlemevindeki Çok Üniteli Spektroskopik Kaşif’i kulandı.

Çektiği fotoğrafları üç ayrı nitelik biçiminde kaydeden Voyager 2’nin piksellerini baştan birleştiren spektrograflar, dü gezegenin de aşırı yaklaşan tonlarda açıkça mavi-yeşil bulunduğunu ortaya çıkardı.

Araştırmacılar, Neptün ve Uranüs görüntülerini evvel defa fail bilgelik insanlarının, gezegenin atmosferine ilgili nitelikleri vurgulamak üzere elvan elan ak pak ve karşıtlık elan erdemli olacak halde his aracının sağlamış bulunduğu üç fotoğrafı birleştirdiğini belirtti.

Baş araştırman Prof. Patrick Irwin, gökbilimcilerin dü gezegenin esas renklerinin fotoğraftakilerle eşleşmediğinin derinliğine süredir bilincinde bulunduğunu vurguladı.

Irwin, “O zamanın seyyare bilimcileri, renklerin bireşimli kendisine doygunlaştırıldığının farkındaydı, fotoğraflar bu bilgiyle yayınlanmıştı fakat giderek bu fark kayboldu.” ifadesini kullandı.

İnceleme ayrıca, Neptün’deki terbiyeli parmak tabakasının seyyare atmosferine nefes gökçe müşterek titrem katmış bulunduğu ve Uranüs’ün kutuplarından birinin Güneş’e çevrilmiş bulunduğu yaz ve şita mevsimlerinde elan yeşil göründüğünü açığa çıkardı.

Araştırma, “Royal Astronomical Society”nin maaş bildirilerinde yayımlandı.

Kaynak: AA

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.