Besi ve motorin hayvanlarında ayak yaralarını iyileştiren evcil jel sektöre çıktı

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesince (MAKÜ) büyükbaş ve küçükbaşların et ve motorin verimliliğini etkileyen ayak ve keski yaralarına hakkında geliştirilen domestik jel imal edilmeye başlandı.

Besi ve motorin hayvanlarında ayak yaralarını iyileştiren evcil jel sektöre çıktı
Burdur

Hayvancılıkta ihtisaslaşan fariza üniversitesi MAKÜ, semt ve dünya hayvancılığını geliştirmeye müteveccih hayvancılıkta karşılaşılan sorunlara analizör geliştiriyor.

MAKÜ’de bu amaçla düzentileme yürüteç akademisyenlerden Prof. Dr. Mehmet Kale, ayak rahatsızlıkları ve yaralardan çevre zayıflayan, motorin ve et verimliliği sakıt hayvanların er kitleye gönderilmesini engel olmak bu şeklinde antibiyotik içermeyen nebati muhtevalı jel geliştirdi.

Tarım ve Orman Bakanlığından izin alarak “MAKÜ HOOF Jel” ismiyle Burdur’un Bucak ilçesinde birlikte şirkete ürettirilen jel, baytar klinikleri ile ecza depolarının raflarında yerini almaya başladı.

Yerli birlikte mahsul adına yayımlanan jel, içerisinde ne olduğunun nebati ve tabii olmasından çevre hayvanın et ve motorin standardını etkilemeden 2 yahut 3 kullanımda tahminî birlikte haftada ayak ve tırnaklarda taban, topuk çürüğü, eziği, keski arası yaralarının iyileştirilmesine asistan oluyor.

Türk Patent ve Marka Kurumuna 2019’da buluş belgesi başvurusu meydana getirilen ve patentleşmenin akıbet evresinde bulunan jelin özellikleri, üniversitece yazılan arsıulusal makalelerle de bilgelik hayatına tanıtılıyor.

Ürünü geliştiren MAKÜ Veteriner Fakültesi Viroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kale, yürütüm icra ettiği birlikte çiftlikte AA muhabirine, ayak yaralarının hayvanlarda randıman yitirilmesine bozukluk bulunduğunu söyledi.

Tedavi edilmeyen ayak yaralarının hayvancılıkta hesaplı kayıplara bozukluk bulunduğunu tamlayan Kale, üniversitede geliştirdikleri yerel jelle, yaranın üstünü bandajlamadan tedavi uygulayabildiklerini tabir etti.

Kale, yara bulunan alanı iyice temizleyip jeli birlikte fırça yardımıyla sürüp 10 çağ bekledikten sonradan hayvanın yaşamış bulunduğu alana gönderildiğini dile getirerek “İki yahut üç uygulamadan sonradan yara kapanıyor.” dedi.

“İlaç değildir, müzahir nebati muhtevalı cilt hizmet ürünüdür”

Jelin gaileli bölgedeki bakterilerin ölmesini sağladığına ayraç fail Kale, “İlaç değildir, nebati muhtevalı müzahir cilt hizmet ürünüdür. Bu jel yardımıyla antibiyotik kullanması ve saç bağı yapılmaksızın hayvanın yarası kapanıyor. Jelin gaileli alanı müvellidülhumuza aldırabilme ve izole edebilme niteliği var.” ifadelerini kullandı.

Jeli 6 yılda geliştirdiklerini ve meydan denemelerini yaptıklarını özetleyen Kale, şu şekilde konuştu:

“Yetiştiricilerden ve baytar hekimlerden bandajlı tedavi krem uygulamalarının zahmetli, ağır ve değerli bulunduğunu anlamında dönüşler alıyorduk. Biz de üreteceğimiz ürünün uygulamasını birlikte ilişkin boya tarzı ile düşündük. Ürün gaileli alana kullanılsın, kurusun ve hayvan elden tabii dirim ortamına dönsün. Hem iş yükünü bununla beraber maliyeti ıskat etmek istedik. Eğer hayvanda yara kararı umumi sistemik enfeksiyon belirtisi aksi taktirde jelin antibiyotiksiz uygulanmasını referans ediyoruz. Antibakteriyel ve antiviral etkinliği bulunan nebati menşeli birlikte jel geliştirdik. Bu bitki bilimi devletimizde yetiştirilen bitkilerdir.”

“Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltacak projelerimiz bitmeme ediyor”

MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar da hayvancılığın hepsi kategorilerinde üniversitenin koyu düzentileme içre bulunduğunu belirterek 50 DOĞRU projenin eş anlı yürütüldüğünü anlattı.

Projelerin konkre çıktılarını aldıklarını tabir fail Dalgar, laflarını şu şekilde sürdürdü:

“Mobil mikroskobun geçtiğimiz sene lansmanını yapmıştık, şu an piyasada. Tanı kitleri, hayvan rahatsızlıkları emekleri ve hayvancılık teknolojisinde Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltacak projelerimiz bitmeme ediyor. Şimdi de hayvanlarda ayak rahatsızlıklarına müteveccih kılgı hal geliştiren yerel jel üretimini gerçekleştirdik. Ayak rahatsızlığı girintisiz çıkıntısız birlikte husus kabil gözükse de sektörde, bu hastalık büyük birlikte problem. Tedavisi de umumi anlamda antibiyotikle yapılıyor. Hayvanda antibiyotik kullanıldığı yıllarda motorin çöpe atılıyor. Üniversitemizin hocalarının geliştirdiği bu jelle, rastgele birlikte antibiyotiğe ve sargıya gerekseme duymadan ayak rahatsızlıkları çelimsiz müddet içre tedavi ediliyor. Hayvancılıkta yetiştiricilerin muzdarip bulunduğu birlikte soruna da hal üretmiş olmaktan çevre akıbet etap mutluyuz.”

Kaynak: AA

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.