Emekli hoca anadan görme el sanatları merakıyla derlem oluşturdu

Bolu’da canlı tekaüt hoca Mukadder Kazan, kestirmece 20 senedir biriktirdiği iğne oyaları, dernekevi giysiler ve ayrışık garip eşyalarla derlem oluşturdu.

Emekli hoca anadan görme el sanatları merakıyla derlem oluşturdu
Bolu

Samsun Eğitim Enstitüsü mezunu 74 yaşındaki içtimai bilgiler öğretmeni Kazan, mesleğini derinliğine seneler sürdükten sonradan 1997’de zor oldu.

Kazan, zor olduktan sonradan tahminî 20 salname deneyim kararı iğne oyaları, lokal giysiler ve türlü garip eşyalardan oluşturduğu koleksiyonunu Mudurnu ilçesindeki dükkanında meraklıların zevkine sunuyor.

Dükkana gelenleri emektar vakitlere götürücü Kazan’ın yegâne hayali, koleksiyonunu hâlâ serbest kitlelere yansıtmak düşüncesince müze açmak.

“Bu gün ve firez unutulmamalı”

Mukkader Kazan, AA muhabirine, Mudurnu’nun el sanatları itibarıyla ensesi kalın olduğunu, bunların başlangıcında iğne oyasının geldiğini söyledi.

Kazan, ilçenin el inşası iğneleriyle adlı sanlı olduğunu, 1640’ta Mudurnu’dan sabık Evliya Çelebi’nin iğneci dükkanlarının bulunmuş olduğu çarşıdan ve iğnelerden bahsettiğini kaydetti.

Samsun Eğitim Enstitüsünü bitirdiğini ve tezinin mevzusunun Mudurnu iğne oyacılığı bulunduğunu aktaran Kazan, “Ne iyi düzgün ki buradaki darülfünun öğrencileri de bunu çabuk konusu şekilde belirlemişler. Mudurnu’da iğne oyacılığı ve iğne dair tetkikat yaptılar, biz de onlara asistan olduk.” dedi.

Kazan, 27 sene ilk zor olduktan sonradan anadan görme el sanatlarına ilgisinden çevre biriktirdiği iğne oyaları, lokal giysiler ve türlü garip eşyalardan derlem oluşturduğunu anlattı.

Bu vakte derece namına getirilen hepsi iğne oyalarını da satın alarak koleksiyonuna eklediğini dile getiren Kazan, sandıklar dolusu değirmi ve iğne oyasına erbap bulunduğunu belirtti.

Kazan, ilçede evlenecek kızların eş tacının bileşimli çiçeklerden değil, ağız ağıza iğne oyasından yapıldığından bahsederek, “Her oyanın müşterek hikayesi var. ‘Kaynana oyası’ndan tutun ‘sümbül’, ‘menekşe’, ‘hercai’ üzere 50’nin üstünde Mudurnu’ya ilişik iğne oyası var. Bunlar değme ne derece unutulmuş olsa da biz burada yaşatmaya bitmeme edeceğiz. Bu gün ve firez unutulmamalı.” ifadelerini kullandı.

Koleksiyonunu ilçede açmış olduğu dükkanda meraklıların zevkine sunduğuna yer veren Kazan, “Bu işi 20 yıldan fazladır yapıyorum. Her ne derece özen azalmış olsa da benim düşüncesince ehemmiyetli bulunan muammer olduğum şehrime az buçuk olsun katkıda bulunmak, kültürünü ve tarihini yaşatmak. “Dükkanımızda 100 salname bindallıdan tutun da müşterek vakitler bayanların giydirilmiş olduğu yelekler, belik elbiseler ve danteller var. Tek hayalim; bunları, hâlâ aşırı çağ yüzüne çıkmaları düşüncesince sergileyebileceğim müşterek müze kurmak.” niteleyerek konuştu.

Kazan, müze kurulması düşüncesince teşebbüste bulunduğunu, talebini Kültür ve Turizm Bakanlığı, il ve belediyeye ilettiğini laflarına ekledi.

Kaynak: AA

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.