Biden seçim kampanyasının ilk konuşmasında Trump’ı hedef aldı

ABD Başkanı Joe Biden 5 Kasım’da yapılacak intihabat düşüncesince Pensilvanya’dan başladığı kampanyasında beklenen rakibi Donald Trump’a yüklenerek “Nazi Almanyası ile ayrımsız dili kullanıyor” dedi.

Biden seçim kampanyasının ilk konuşmasında Trump’ı hedef aldı

ABD Başkanı Joe Biden, 6 Ocak 2021’de Kongre binasına meydana gelen baskınının 3. sene dönümü ve seçim kampanyasının başlangıcı kapsamında Pensilvanya eyaletinin Valley Forge dalında planlı etkinlikte konuştu. İlk seçim konuşmasında geçmiş Amerika Başkanı Donald Trump’ı hedef düzlük Biden, “Bugün en ehemmiyetli soruları cevaplamak düşüncesince buradayız. Demokrasi hala ABD’nin kutsi davası mıdır? Demokrasinin hala ABD’nin kutsi davası olup bulunmadığı devrimizin en ehemmiyetli sorusudur ve 2024 seçimlerinin meselesi de budur. Donald Trump’ın kampanyası kendisiyle ilgili, Amerika ile ilişik değil, sizinle ilişik değil. Donald Trump’ın kampanyası geleceğe değil, geçmişe takıntılı. Demokrasimizi namevcut etmeye, kendini iktidara getirmeye hazır. Bizim kampanyamız farklı” ifadelerini kullandı. Biden, “3 sene ilk hiddetli kalabalığın Amerika Kongre Binası’na saldırdığını özlük gözlerimizle gördük. Televizyonu ilk açtığınızda az hâlâ olanlara inanamayacak durumdaydınız. Tarihimizde ilk defa isyancılar, ABD’de kudret devrini ilk defa camları kırarak, kapıları kırarak, polise saldırarak durdurmaya geldi. 140’tan aşkın kolluk memuru yaralandı. Jill ve ego o güneş yaşanmış bulunan hadisat kararı yaşamını kaybeden kolluk memurlarının cenazesine katıldık. Donald Trump’ın yalanları yüzünden öldüler, ‘çılgın’ olacağına yalan verdi ve anca de oldu. Kalabalığa ‘cehennem’ kabilinden savaşmalarını anlattı ve facia koptu. Amerika dâhilen saldırıya uğrarken Donald Trump, olanları Oval Ofis’in dışındaki önemsiz aşındırmak odasında televizyonda izledi. Tüm el yılgı ortamında izledi. Bütün evren inanamayarak takip etti ve Trump göz boncuğu bilinçlilik yapmadı” halinde konuştu. Trump’ın o tün kalabalığa “durun” dememesinin Amerika tarihinde ortak başkanın en çirkin fariza ihmallerinden bir tanesi bulunduğunu vurgulayan Biden, “Rekor ortak skor bulunan 81 milyon insan bana ve onun başkanlığının sona ermesine oy verdi. Trump yarışı 7 milyon farkla kaybetti” dedi. Trump’ın 2020’de meydana getirilen riyaset seçimlerine alavere dalavere karıştırıldığına müteveccih iddialarına da yer veren Biden, “2020 seçimleri dair kesin olalım. Trump, tarzı bozma yol açmak düşüncesince kullanabileceği değme yasalı yola başvurdu. Ancak yasalar, Trump’ı benim tarzı kazandığım, kendisinin ise kaybeden bulunduğu gerçeğine art götürdü. Elinde biricik ortak bilinçlilik kalmıştı, yapabileceği biricik ortak gelişim vardı, 6 Ocak’taki şiddet” niteleyerek konuştu.

“Nazi Almanyası ile ayrımsız dili kullanıyor”

Biden, “Trump, Nazi Almanyası ile ayrımsız dili kullanarak ABD’lilerin kanının zehirlendiğinden bahsediyor. 2024 kampanyasını en dobra tanımlayan kelimeleri içtimai medyada gururla paylaşıyor, intikam, güç, diktatörlük. Trump’ın ki bulunduğu ve ne yapmayı düşündüğü dair rastgele ortak baş karışıklığı yok. Hepimiz Donald Trump’ın ki bulunduğunu biliyoruz. Cevaplamamız müstelzim istifham şu, kılıç kimiz? Tehlikede bulunan bilinçlilik bu. Biz kimiz? Sadece ki olduğumuzu hatırlamamız gerekiyor. Biz ABD’yiz. Dünyada değme krizden, girdiğimizden değme krizden hâlâ çelimli çıkan biricik milletiz” ifadelerini kullandı. Biden, Kasım ayında yapılacak riyaset seçiminde beklenen rakibi namına tanıdık Trump’ı “demokrasiye müteveccih esas ortak tehdit” halinde nitelendirdi.

Kaynak: IHA

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.